A kazántáp és kondenzvíz szivattyúk

A kazántáp szivattyút a különböző technikával működő kazánok vízellátása miatt használjuk. Ez az eszköz keringteti a vizet a kazán rendszerében. Lényegében a hidegvizet bepumpálja egy zárt csőrendszerbe, ami a fűtési térben van, ahol gáz, éghető hulladék (gondoljunk csak a hulladék égetőkre, ahol a kommunális hulladékot így hasznosítják) vagy egyéb tüzelőanyag elégetésével felmelegítjük a csöveket, amiben a hidegvíz kering. Ezáltal a víz a csövekben felmelegszik és, így a kazánból kifelé már meleg víz megy ki, amit eljuttatunk a megfelelő hőtárolótartályba vagy fűtési eszközbe (radiátor, fancoil, stb.)

A modern kazánok már mind úgynevezett kondenzációs kazánok, amely a lehető legjobban kihasználja a fűtőanyag elégetéséből származó hőt. A kondenzációs kazánok lényege, hogy megnövelt felületű kompakt hőcserélővel rendelkeznek, amelynek célja, hogy az égéstermékben (mondjuk egy éghetőgáz és levegő keveréke) illetve annak vízgőz-tartalmában rejtett hő formában található hőenergia nagy részét visszanyerjük a fűtési rendszer javára, így abból vízgőz keletkezik. Az égéstermék a visszatérő oldali hideg hőcserélő felületen oly mértékben lehűl, hogy a benne lévő vízgőz kondenzálódik, vagyis gőz halmazállapotból folyékony halmazállapotúvá változik. Ez az átalakulás jelentős hőátadással jár.

Míg a kazántáp szivattyú a vízkeringtetésre szolgál a kazánban, elzárva az égés terméktől, addig a kondenzvíz vegyül magával az égéstermékkel, és ezt a lecsapódott vizet vezeti el a kazánból.

Kazántól függően a kondenzvizet a kondenzvíz szivattyúval vagy a csatornába vezetik, vagy a kazán rendszerében újrahasznosítják.

Tekintettel, hogy a kondenzvíz szivattyú magas hőfokú vizet szállít (110-130°C), ezért magas terhelésnek van kitéve, emiatt javasolt a szivattyúkat, tengelytömítéseiket, valamint csapágyaikat havonta 1 alkalommal átvizsgáltatni.

Mivel a kazántáp és kondenzvíz szivattyúkat főként a fűtési idénykor kezdik használni és ezen idő alatt folyamatosan működnek, érdemes a szivattyúkat a fűtési szezon előtt átnézetni, hogy télen ne okozzon kellemetlenségeket.

pageup