Hűtési és Fűtési megoldások: Vagyis a fűtési, használati meleg víz és klíma keringető szivattyú

A fűtési és a használati melegvízrendszerek két külön körön működnek. Mindkettőnél más és más az optimális szivattyú, ami a vizet a felhasználási helyre juttatja, de mindkét esetben fontos a megfelelő paraméterekkel rendelkező szivattyú kiválasztása, ezért a szivattyú kiválasztásánál szakember segítségét javasoljuk.

A csőhálózati rendszerbe tartoznak a tágulási tartály, a szabályozó szelepek és a nyomás csökkentők.

A fent felsorol épületgépészeti berendezések esetében javasoljuk a rendszeres időszakonkénti ellenőrzést, átvizsgálást a rendszer megfelelő működése valamint a váratlan hibák elkerülése érdekében.

A klíma keringtető szivattyú a klíma gép által lehűtött folyadékot (víz, de általában glykol-víz keverék) szállítja a fancoil-okhoz vagyis a hideg levegőt keringtető ventilátorokhoz.

A klíma szivattyú és a hideg folyadékot szállító csőhálózat esetében fontos, hogy a glykol-víz keverék arány megfelelő legyen. Rossz keverési arány esetében a szivattyú és a csőhálózat károsodik. Ehhez is javasoljuk szakember segítségét, aki tanácsot tud adni a hűtési rendszer méretezésénél és a szükséges szivattyú megfelelő kiválasztásánál.

A hibás méretezés, vagyis alul, vagy túl méretezett rendszer és a levegős rendszer, hűtési problémákhoz vezet. Az alul méretezett rendszer esetében a kívánt hűtési hőfok nem teljesíthető, míg a túlméretezett rendszernél a szivattyú és az egyéb hűtési elemek beszerzési valamint energia felhasználási költsége indokolatlanul magasabb.

Amennyiben a fenti témakörben kérdése merülne fel, vagy segítségre lenne szükséges, úgy kérem bizalommal forduljon hozzánk.

pageup